En dagskost i billeder

Som I kunne læse i gårsdagens indlæg, så har jeg på trods af min uddannelsesmæssige erfaring inden for ernæring og træning besluttet mig for at søge professionel hjælp og vejledning hos en ven igennem mange år ved navn Glenn og hans kammerat Christian, som begge er uddannede personlige trænere. Jeg har personligt ikke selv speciale i at kunne udforme træningsprogrammer til (halv)marathons og ironmans, så jeg så det også meget som en udfordring. Jeg lovede Jer et indblik i hvordan en dagskost kan se ud for mit vedkommende i øjeblikket. Jeg vil dog godt allerede nu pointere at det er bevidst, at jeg ikke har angivet nogle mængder, da jeg mener at det vil gøre mere skade end gavn. Typisk forholder det sig sådan, at man identificerer sig selv med andre ud fra hvad det blotte øje viser, man tænker at man opnår de samme resultater som den man identificerer sig med, hvis man blot kopierer livsstilen, men da vi er så genetisk forskellige, så er det bare ikke så ligetil. But here we goes.

Morgenmad

foto 1

Min morgenmad består af skyr og müsli fra Kornkammeret samt en proteinshake. Som på billedet kan proteinpulveret dog også blandes i skyren inden der toppes med müsli, men jeg har dog erfaret at jeg foretrækker min skyr uden proteinpulver og så synes jeg at jeg holdes mæt i længere tid ved at få shaken ved siden af pga. den ekstra væske jeg får indtaget. Ved siden af får jeg et krus ingefær the eller grøn the.

Snack

DSC00232

Min formiddagssnack består udelukkende af mandler og det er aldeles passende, eftersom jeg er utrolig mæt ovenpå min morgenmad, så jeg ville have svært ved at skulle spise mere end dette. Mandler er rige på fibre og proteiner og mætter derfor fint som et mellemmåltid.

Frokost

foto 3

Min frokost består af RUGBRØD. Ja du læste rigtigt – rugbrød. Hvorfor er der så mange der synes at det er så forfærdeligt at indtage? Jeg elsker det og det holder mig mæt længe, what’s not to like? Og ja jeg ved godt det er kulhydrat, men det har kroppen altså også brug for og især når man udøver fysisk aktivitet så regelmæssigt som jeg gør. På mine rugbrød har jeg stort set altid makrel – som er rig på omega-3-fedtsyrer, D-vitamin og proteiner – og æg. Derudover spiser jeg grønt til indtil jeg føler mig tilstrækkelig mæt og her foretrækker jeg ofte agurk, tomat eller gulerødder.

Snack

DSC00235

Min anden snack i løbet af dagen baseres på min træning. Jeg træner som regel om eftermiddagen grundet studie og arbejde, så jeg indtager altid koffeinpiller og BCAA inden mit træningspas og efterfølgende får jeg så en proteinshake og 2 riskiks. Koffeinpillerne føler jeg virkelig gør en forskel i forbindelse med min træning og meget af det er formentlig psykisk, men jeg føler at jeg får et ordentlig boost energi til bedre at håndtere og klare mig igennem træningspasset. BCAA indtager jeg for at bevare min muskelmasse og især på mine dage ved løb finder jeg denne vigtig. Proteinshaken indtages efter endt træningspas, da jeg herigennem får den rette mængde protein og kulhydrat og for bedre restitution. Riskiksene er kulhydrater og kulhydrater har en proteinbesparende effekt i kroppen. Når man spiser protein og kulhydrat i samme måltid, så giver man kroppen valgmuligheden mellem at forbrænde enten kulhydrat eller protein. Kroppen vil i den situation altid vælge at forbrænde kulhydraterne og til gengæld spare proteinerne, som så til gengæld bliver dirigeret videre til proteinsyntese, altså muskelvækst. Hvis man derimod spiser proteinrige måltider uden ret meget kulhydrat samtidigt, så er kroppen nødsaget til at forbrænde de spiste proteiner i stedet for at opbygge muskler af dem. Det skyldes at kroppen altid prioriterer sit energibehov højere end sit proteinbehov. Derfor indgår der også kulhydrat i min aftensmad, som ses nedenfor.

Aftensmad

DSC00184

DSC00177

Min aftensmad har jeg varieret rigtig meget, men grundprincipperne er dog de samme hver dag. Jeg får mit daglige proteinbehov dækket igennem kød, hvor jeg primært har spist kylling – forstår ikke at jeg ikke snart bliver træt af det, men det lykkes mig at variere tilberedningen så meget, at jeg endnu ikke afskyr det ;-). Dertil har jeg altid en salat, grøntsager eller rodfrugter, kulhydrat primært i form af brune ris eller grovpasta og så noget sundt fedt, typisk i form af avocado.

 

Forberedelser

Jeg har også oplevet hvor meget overskud jeg har fået til dagligt ved at “foodpreppe”, altså forberede min mad på forhånd. Hver aften inden jeg går i seng ser mit køkkenborg ud som nedenfor og så er det altså bare sværere at spise noget der ikke var planlagt, for hvad så med den mad, der allerede er pakket? Det er i hvert fald noget der fungerer for mig. Og så er jeg kæmpe fan af at spise rugbrød til frokost hver dag, da jeg så ikke skal stå og forberede salater, der på 3., 4., 5., 6. og 7. dagen er slatne, kedelige og uappetitlige. Jeg dur ikke til at skulle spise det samme flere dage i streg morgen, middag og aften, det er min madglæde simpelthen for stor til. Så nok vil jeg gerne strukturere min mad, men den skal stadig være varieret og især med rugbrød kan man variere sit pålæg til det uendelige.

foto 2 kopi

 

Selvom jeg ikke har angivet de mængder jeg spiser til de forskellige måltider, så håber jeg alligevel at indlægget har været til inspiration og at I har kunne se, at kulhydrat altså er vigtig at få via kosten på en eller anden måde. Når man træner intensivt, så har kroppen brug for kulhydrater og hvorfor ikke give kroppen hvad den har brug for? 🙂

Share on
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someonePrint this page