Ernæringsforbedrede fastelavnsboller

DSC00347

Det er snart fastelavn, så det vil sige at der nu er en undskyldning for at bage fastelavnsboller 😉 Egentlig er jeg ikke den store tilhænger af fastelavnsboller, i hvert fald ikke dem, man kan købe hos bageren eller dem man kan købe på frost, simpelthen fordi at de altid er proppet med alt for meget creme og bare smager lidt kedeligt. Derfor besluttede jeg mig i går for at tage sagen i egen hånd og bagte min første omgang fastelavnsboller i 23 år 😉 Der bliver rigtig mange boller ud af portionen, så da jeg skulle hjem til familien i Horsens fik jeg både givet fastelavnsbollerne til mine forældre, lillebror og svigerinde samt svigerforældrene og kæresten og de var alle helt vilde med dem, også på trods af det reducerede kcalindhold. De er naturligvis lidt mere kompakte end normalt, men de smager fantastisk, og så mætter de rigtig godt og bidrager med en god eftersmag rigtig længe, pga. god kvalitet.

Jeg har fundet inspiration til opskriften hos de altid inspirerende piger fra Aarhus, når det kommer til mad, nemlig Twinfood. Jeg har dog ernæringsforbedret opskriften, da jeg tænkte at det ville være meget sjovt.

Du kan finde Twinfoods opskrift lige her og så kommer min nedenfor.

Ingredienser (24 stk.)

 • 50 g gær
 • 2 dl lunkent vand
 • 1 dl koldpresset olivenolie
 • 2 æg
 • 1 tsk salt
 • 300 g speltmel
 • 150 g fedtreduceret mandelmel
 • 200 g hvedemel
 1. Opløs gæren i vandet.
 2. Tilsæt salt og æg og pisk det godt sammen.
 3. Tilsæt melet lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem – har du en røremaskine så kør dejen igennem i 5 minutter, så den bliver lækker varm
 4. Tildæk dejen med er viskestykke og lad den hæve i 60 minutter.

Creme:

 • 2 æg
 • 2 spsk maizena
 • 4 dl mælk
 • 1 vaniljestang/2 tsk. vaniljepulver
 1. Lun mælken i en gryde og pisk imens æg, marizena og vanilje godt sammen.
 2. Tilsæt mælken og bland det hele godt sammen
 3. Kom hele massen i gryden igen og varm cremen op til du opnår den ønskede konsistens – pisk godt imens.

Cremen har jeg ladet være original, men denne kunne også med fordel ernæringsforbedres og så udelukkende laves på kokosmælk og fx hindbær som piskes godt sammen til en skum. 

Marcipan

Køb den eller lav den selv, jeg lave den selv via denne opskrift fra min og Tine‘s julekalender og kom et lille stykke marcipan i hver bolle.

 1. Efter hævning æltes dejen lige igennem igen og så deles den i to lige store stykker.
 2. Rul hvert stykke ud med en kagerulle til 1/2-1 cm tyk flade og skær den i 12 lige store stykker – helst kvadratiske, så de er nemmere at folde
 3. På hvert stykke fordeles der creme og marcipan
 4. Saml bollerne ved at folde de fire hjørner ind over fyldet og bollen gøres rund. Det er vigtigt at fyldet ikke løber ud.
 5. Sæt bollerne til hævning i yderligere 30 minutter
 6. Pensl bollerne med vand og bag dem i en forvarmet ovn på 200 grader i 15 minutter.
 7. Dekorer bollerne præcis som du vil, her er de dekoreret med hvid glasur, frysetørrede hindbær, blåbærstøv og lakridspulver.

Jeg brugte i går klassisk glasur, men hvis man igen vil spare på kalorierne her, så kan man med fordel udskifte flormelis med proteinpulver med chokoladesmag og usødet kakao og blande det op med vand – så har man også en rigtig lækker chokoladeglasur, se den evt. her 

DSC00335

Skærmbillede 2014-02-08 kl. 10.50.06

Share on
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someonePrint this page