Forbrænding

Hvis man ønsker et vægttab (fedttab), er én ting afgørende: Energibalancen.

Hvis energiindtaget er mindre end energiforbruget, vil der ske et vægttab. Man har altså to muligheder for at sætte gang i et vægttab:

At sænke energiindtaget eller øge energiforbruget – eller endnu bedre; begge dele.
For at øge energiforbruget (forbrændingen) er vi nødt til enten at øge basalstofskiftet (hvilestofskiftet) eller aktivitetsniveauet.

forbrænding

Hvilestofskiftet er et udtryk for det energiforbrug, kroppen har for at holde sig selv i live. Det dækker over de mest basale funktioner som hjerteslag, åndedræt, varmeregulering etc. Hvilestofskiftet er altså det energiforbrug man har, når man er helt inaktiv (søvn).

Hvilestofskiftet er afhængigt af muskelmassen. Jo større muskelmasse, des større hvilestofskifte. Det betyder, at en øgning af muskelmassen helt automatisk giver en større forbrænding uafhængigt af aktivitetsniveauet.

Aktivitetsniveauet kan øges på mange måder. Overordnet set har vi to muligheder: Styrketræning og cardio (kredsløbstræning).

Kombinationen af styrketræning og cardio vil for langt de fleste mennesker være at foretrække, når man ønsker at øge forbrændingen.

Generelt kan man argumentere for, at alle former for aktivitet vil skabe en øget forbrænding i forhold til hvile. Når man snakker effektivitet handler det dog om at opnå mest muligt på kortest muligt tid. Jo højere intensitet man træner med, des større vil forbrændingen blive. Dette gælder for både styrketræning og cardio. Udover at man opnår mere på kortere tid, vil man samtidig få udbytte af en højere efterforbrænding i timerne efter træningen, hvilket vil bidrage til et større samlet energiforbrug.

Ordet ”forbrænding” har ofte ledt til den misforståelse, at en brændende fornemmelse i musklerne betyder, at der sker en forbrænding i fedtdepoterne. Det skyldes heller ikke mindst, at den ene fitnessinstruktør efter den anden i 80’erne og 90’erne fortalte folk foran skærmen, at den brændende fornemmelse i musklerne ville gøres deres mave/baller/lår mindre. Dagens TV-shop gør bestemt heller intet for at aflive denne myte – de forsøger tværtimod at beholde den i live.

Men lad os slå det fast én gang for alle:

En brændende fornemmelse i musklerne har INTET med forbrænding at gøre!

Den brændende fornemmelse skyldes udelukkende de affaldsstoffer der frigives i forbindelse med dannelse af mælkesyre pga. langvarigt anaerobt arbejde (fx 50 mavebøjninger)

IMG_7991

Share on
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someonePrint this page