Træningens gevinster

I dagligdagen laver vi utallige bevægelser, der kræver, at vores muskler kan præstere en vis ydre kraft. Det gælder på arbejdspladsen, i hjemmet og i fritiden. Der er naturligvis stor forskel i de behov, den enkelte har på dette område, fx har en håndværker et større behov for muskelkraft end en kontorassistent, ligesom en håndboldspiller har et større behov end en skakspiller. Men analyserer vi vores aktiviteter gennem en periode, vil alle mennesker have behov for et vist mål af muskelkraft. Det betyder, at mange forhold i dagligdagen bliver lettere, hvis vi har stærke og veltrænede muskler. Ikke nok med dette, så viser nyere forskning, at regelmæssig træning er en af de vigtigste faktorer, når det gælder forebyggelse af livsstilssygdomme.

En generel veltrænet muskulatur er også medvirkende til at forhindre en række almindelige lidelser og skader. Fx får hovedparten af befolkningen på et eller andet tidspunkt i deres liv problemer med rygsmerter – evt. pga. dårlige arbejdsstillinger eller overvægt.

En veltrænet ryg- og bugmuskulatur kan i høj grad medvirke til, at sådanne lidelser undgås. Gode ryg- og mavemuskler kommer også til udtryk i en rankere kropsholdning.

Man har gennem de seneste år oplevet en stigende interesse for træning hos den danske befolkning og fitnesscentrene har i øjeblikket kronede dage. I takt med at flere og flere bliver overvægtige er der nemlig større og større fokus på folkesundheden og vigtigheden af at leve et sundt og aktivt liv.

styrketræning

9 ting som træning har indvirkning på:

  1. Styrker hjertet; Hjertets muskulatur i hjertevæggene styrkes, og det øger hjertets slagvolumen, så det kan pumpe mere blod rundt i systemet pr. slag. Dette betyder, at din puls falder og du kan overkomme mere uden at blive forpustet.
  2. Styrker blodomløbet; Der dannes små iltblærer i lungerne, som gør det lettere at transportere samt optage ilt. En god kondition måles på evnen til at omsætte og udnytte ilt. Derudover forbedrer man også blodcirkulationen i hele kroppen og får lettere ved at holde varmen, fordi der dannes flere små blodkar, så blodforsyningen til fx hænder og fødder forbedres. Venepumpen, som sørger for, at blodet vender tilbage til lungerne for at blive iltet, styrkes og er derved med til at bevare et effektivt blodomløb.
  3. Styrker immunforsvaret; Man øger antallet af de celler, som udgør kroppens immunforsvar og gør en i bedre stand til at kunne modstå forkølelser og lignende samtidig med at man vil blive hurtigere rask efter sygdom. Overdrevet fysisk aktivitet kan dog svække immunforsvaret.
  4. Styrker musklerne; Man danner nye muskelfibre og de eksisterende muskelfibre bliver længere og bredere. Er man ikke fysisk aktiv, mister man ca. 300 g stofskifteaktivt muskelvæv pr. år efter 30 års alderen.
  5. Nedsætter kolesterolet; Kolesterol er et fedtstof, som er vigtigt for kroppen, men et for højt kolesterolindhold kan resultere i, at blodårerne kalker til, hvilket medfører et dårligt blodomløb og dette kan i værste fald ende ud i en blodprop.
  6. Giver velvære & energi; Regelmæssig fysisk aktivitet giver en oplevelse af velvære og energi som oftest resulterer i et mindre søvnbehov. Derudover forebygger fysisk aktivitet stivhed i muskler og led og giver mere smidighed samt styrket koordinationsevne.
  7. Kontrollerer vægten; Fysisk aktivitet og den korrekte kost er den sundeste samt mest effektive måde at holde sin vægt stabil på eller hvis man ønsker at opnå et vægttab. Det at være fysisk aktiv kræver energi, og for at kunne klare energiforøgelse begynder kroppen at tære på fedtdepoterne. Jo flere fedtceller og jo færre muskelceller, desto lavere forbrænding. En muskelcelle kræver ca. 40 gange så meget energi for at opretholde sig selv sammenlignet med en fedtcelle. netop derfor kan en slank og veltrænet person spise mere end en overvægtig uden at tage på
  8. Forebygger sukkersyge; Kroppen mister med alderen sin evne til effektivt at optage og anvende sukkeret fra blodet. Når blodsukkeret stiger, øges risikoen for sukkersyge altså. Fysisk aktivitet sørger for at blodsukkeret bruges i energiforsyningen, mens resten lagres i muskler til senere brug.
  9. Forbedrer fordøjelsen & tarmfunktionen; Tarmene er muskler, der aktiveres og påvirkes, når kroppen er fysisk aktiv. Det er vigtigt, at man drikker rigeligt med vand og spiser en sund og fiberrig kost for at få en god tarmfunktion.

IMG_8037

Share on
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someonePrint this page